Jelenleg Magyarországon ugyan lassan emelkedik a házasságkötések száma, de a válások száma is folyamatosan nő. A családi közösségi szolgáltatások terén végzett tevékenységeink során megfigyeltük, hogy a váló családok felnőtt családtagjai gyakran a gyermekek születésének környékére teszik a kapcsolat megváltozásának idejét. A női egyenjogúság kivívása, a nők társadalmi és főleg gazdasági súlyának változása felborította a régi patriarchális kereteket. A családi élet és a munka egyensúlyának megteremtése azonban kemény dió az anyák és apák számára egyaránt. Jelentősen átalakult a házasságkötések indoka is: a gazdasági érdekből kötött házasságok szinte teljesen eltűntek, többnyire  érzelmi alapon kötünk házasságot. Az érzelmi alapú házasságok egyik igen jelentős eleme a szexualitás, amely alaposan átértékelődött férfi és női szemszögből egyaránt. Az oktatási intézményekben és a családokban zajló  szexuális illetve családi életre nevelés szinte a nullával egyenlő, ami aztán a felnőtt kapcsolatokban bosszulja meg magát. A várandós nők pszichés felkészítése sem elegendő. Praktikus tanácsokat kapnak, de mentálisan nem mindig felkészültek, többségük fél a szüléstől. Sokat ront a helyzeten az, hogy gyakran „szülési horrorsztorik” keringenek körülöttük. Az apukák felkészítése pedig még hiányosabb, s bár rengeteg információ érhető el könyveken, magazinokon és online felületeken keresztül, de a személyes, kapcsolati szolgáltatás alapú tájékoztatás nem jellemző.

A gyermeket váró és kisgyermeket nevelő szülőknek tervezett programsorozatunkkal az a célunk, hogy a párok ezeket a sorsfordító élethelyzeteket trauma helyett életük jobbá tételének, kapcsolatuk megerősítésének időszakaként használják ki.  Erre dolgoztuk ki a párkapcsolati fókuszú szülésfelkészítést és kísérést a szülés utáni időszakban, melynek központi elemei a család gazdasági-munkamegosztási szerkezetének stabilizálása és az érzelmi-szexuális bázis megszilárdítása.

Kedvező jelenségek, melyre a programunk épít:

  1. Megjelentek az apák a színtéren, és egyre többen szeretnének részt vállalni a gyereknevelésből.
  2. A párkapcsolatokban sok rejtett tartalék van, amit mozgósítani lehet.
  3. A gyermekvállalás idején szinte minden pár hajlandó új dolgokat tanulni, befogadni, akár változtatni de legalább felkészülni a gyermek érkezésére.

A program részletei itt olvashatók.