Vakon és süketen kommunikálni annyit tesz, beszélünk, de meggondolatlanul, és hallgatunk, de figyelem nélkül.

Sokszor tudatában sem vagyunk annak, ami elhagyja a szánkat, csak a következmények szembesítenek bennünket azzal, hogy valami nem stimmel. Talán elgondolkodunk azon, hogy a szavaink nem voltak kedvesek vagy igazak, de igen gyakran fordul elő, hogy a másik reakciójára figyelünk csak és őt hibáztatjuk a konfliktusért.

S mikor valaki beszél hozzánk, azon kapjuk magunkat, hogy a gondolataink egészen máshol járnak és fogalmunk sincs mit is mondott a másik. Ilyenkor vagy elszégyelljük magunkat, és elhatározzuk, hogy máskor jobban figyelünk a másikra, de az is lehet, hogy arra gondolunk, már megint milyen hülyeségekkel, felesleges dolgokkal fáraszt bennünket.

A vak és süket kommunikáció következtében félreértés, megbántottság, szomorúság, boldogtalanság szökken szárba, ami szúr, mar, tép, szétválaszt. A kudarcok, csalódások, veszekedések utáni pillanatokban gyakran fogalmazzuk meg, hogy nem jó ez így. De mégis mi a csudát lehetne tenni, hogy jó legyen?

Rengeteg módszer, technika áll már rendelkezésünkre, ha változni akarunk. Tanfolyamok, képzések, könyvek sorai kínálnak megoldást gondjainkra. Az egyik ilyen módszer az Együttműködő Kommunikáció, ami elsőre kicsit erőltetettnek tűnhet, de kitartó gyakorlással magunkra szabhatjuk, olyanná alakíthatjuk, ami sokkal jobbá formálja a kapcsolatainkat és közben önmagunkra és másokra tudatosabb emberré válunk.

“Apró lépések vezetnek abban, hogy megnyíljunk a másik felé, és megkönnyítsük a másik számára is, hogy megnyíljon. Ahogy oldódik a feszültség és megértés születik, könnyebben megtaláljuk a mindkettőnk számára előnyös megoldásokat.” (forrás: www.emk.hu)

Az EMK módszere segítségével képesek leszünk felelősséget vállalni érzéseinkért, erőforrásainkért és döntéseinkért. Saját erőforrásaink lehetővé teszik, hogy együttérzéssel forduljunk önmagunk és mások felé. Mindezek eredményeként minőségi találkozásokban lesz részünk, könnyebben oldhatjuk meg konfliktusainkat, tisztábban látjuk önmagunkat. (forrás: www.emk.hu)

Ha ismered már a módszert, akkor várunk szeretettel az EMK klubba, a havonta szervezett találkozóinkra.

Ha még nem ismered az EMK lépéseit, de érdekel a módszer, akkor jelezd itt, és mi értesítünk a következő tanfolyam részleteiről!

“Túl a jóról és rosszról alkotott nézeteken, van egy rét – ott találkozom veled.” (Rumi, XIII. századi szufi költő)

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük