A kérdés azért vetődik fel, mert ha szülőként biztonságos helyen szeretnénk tudni a gyermekünket, de a családi kasszából csak nehezen kigazdálkodható a családi bölcsőde díja, akkor érvek hangzanak el a normál, állami rendszer nyújtotta ingyenes, illetve olcsóbb ellátás és a családi bölcsődés lehetőség mellett és ellen egyaránt. Nézzük meg, mi szól amellett, hogy érdemes elkülöníteni a családi költségvetésben a megfelelő összeget.

  1. A családi bölcsőde feltételeinél fogva jóval közelebb áll a család életéhez, mint az intézmények. A legtöbb esetben egy családi házban működik, tehát a környezet sokkal inkább emlékeztet az otthonra.
  2. A családi bölcsődében az otthonihoz hasonló gondoskodás veszi körül a kisgyermeket, olyan mintha egy nagycsaládban töltené a napját, az életkorához igazodó napirendet élheti, ha pl. délelőtt is aludna még, akkor azt megteheti, ha nélkülözhetetlen számára a cumi, cumisüveg, vagy a kedvenc rongyocskája, állatkája, akkor azt használhatja, ha több bújásra van szüksége azt megkapja, ahogy az önállóságban is támogatást kap.
  3. A családi bölcsőde kis létszámú ellátást biztosít, ami jóval előnyösebb a gyermekünk számára, mint egy nagyobb közösség. Bölcsődés korban és még később is egy jó ideig a gyermeknek elemi szükséglete az a biztonság, amit a felnőtt figyelme, szeretetteljes gondoskodása, határokat szabó, ám mégis kedves viselkedése, és nem utolsósorban megfelelő példamutatása ad számára. A figyelem megosztása több gyermek között nem egyszerű, de egyértelmű, hogy kisebb létszám mellett könnyebben megvalósítható.
  4. A családi bölcsőde néhány kivételtől eltekintve minden egyéni sajátosságot figyelembe tud venni, legyen szó bár alvási, táplálkozási, érzelmi, szociális sajátosságokról. Kivétel például a sajátos nevelési igényű gyermekek csoportja, hiszen számukra fontos a speciális fejlesztés, ami szakembert igényel.
  5. A családi bölcsődében kisebb a megbetegedések esélye és száma, mint a nagyobb közösségekben, ami szintén a kisebb létszámnak köszönhető elsősorban
  6. A családi bölcsődére a szemünk fényét bízzuk, valakit, aki igen előkelő helyet foglal el a fontossági listánkon. Így, ha hajlandóak vagyunk autószerelőre, fittnessre, sportolásra, fodrászra, kozmetikusra, focimeccsre és más szakmai tudást igénylő dologra 5.000 és 10.000 forint közötti óradíjat kifizetni, akkor eszünkbe sem jut fanyalogni a családi bölcsődés 300 és 600 forint közötti óradíjon. Méghozzá azért sem, mert ezek az évek rendkívül fontosak a gyermek életében.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük